Archief

Op deze pagina vind u alle presentaties die tijdens de Parkinson Café avonden zijn gehouden.

Kerstdiner

19 december 2023

Ook dit jaar kunnen wij een kerstdiner houden. Het dinerbuffet in twee gangen houden we in Partycentrum Onder Ons, aan de Kerkpolderweg 8, 2625 EB Delft

Het kerstdiner wordt gehouden op 19 december, waar de inloop 17.00 uur start, het diner is van 18.00 tot 20.00 uur. Voor dit kerstdiner vragen wij een eigen bijdrage van € 12,50 per persoon.

De inschrijving is gesloten.

Mantelzorg

21 november 2023

Dit onderwerp hebben wij helaas moet annuleren. Wij proberen dit op een ander moment alsnog door te late gaan.

Bekkenbodemklachten bij Parkinson

21 november 2023

Mensen met de ziekte van Parkinson ervaren vaak blaas- en darmklachten. Blaasklachten kunnen zich uiten in: vaak plassen, in de nacht vaak plassen, heftige aandrang, de wc niet op tijd halen, urineverlies. Darmklachten kunnen zich uiten in obstipatie of juist ontlasting verlies. Ook bij seksualiteit speelt de bekkenbodemspier een rol. 

Bekkenbodemklachten kunnen enorm hinderlijk zijn. Bijvoorbeeld:

  • wanneer je meer dan 2x in de nacht plassen verstoord dat de nachtrust. 
  • Vaak voor de ‘zekerheid’ wilt gaan plassen
  • Angst om urine te verliezen. 
  • Niet naar de film of theater gaat omdat langer ophouden niet lukt
  • Vaker of langer op de wc gaan zitten omdat ontlasting niet komt

Sommige mensen gaan hierdoor sociale activiteiten vermijden of het belemmert om lekker buiten te gaan wandelen. 

Een bekkenfysiotherapeut behandelt mannen vrouwen en kinderen met bekkenbodemklachten. Een bekkenfysiotherapeut kan u helpen controle over de bekkenbodemspieren te krijgen. Met controle over de bekkenbodemspier kun je aandrang verminderen en plassen leren uitstellen. Ook kan het helpen om bv de darm wat makkelijker te legen. 

De bekkenbodemspieren liggen verborgen onderin het bekken, ‘je zit erop’. Wanneer je de bekkenbodemspier aanspant kunt je dat niet zien aan de buitenkant van het lichaam. 

Een bekkenfysiotherapeut kan de bekkenbodemspier onderzoeken met behulp van een echo of door een inwendig onderzoek of met een spiermeting (er wordt dan een klein metertje via de vagina of anus ingebracht, een probe). Op een beeldscherm kun je vervolgens zien of de spier goed aanspant en ontspant).  

In een presentatie leg ik uit hoe de blaas en de darm samenwerken met de bekkenbodemspier. Hoe de behandeling eruit ziet, welke oefeningen je kunt doen (en welke vooral niet ! ). 

We eindigen met vragen, u kunt mij alle vragen stellen.  

Creatieve inspiratie

17 oktober 2023

Heeft u een creatieve hobby, bijvoorbeeld tekenen, schilderen, modelbouw, schrijven, kaarten maken, handwerken, fotograferen, of iets anders?
Wilt u daar iets van laten zien of over vertellen? Wellicht kunt u anderen inspireren.


Meld u dan aan bij Irma Scheurink, per e-mail irma.scheurink@kpnmail.nl of telefonisch 06-22493000.

Plotselinge bloeddrukdaling bij Parkinson

19 september 2023

Orthostatische hypotensie betekent letterlijk een lage bloeddruk bij staan. Veel ouderen hebben last van duizeligheid. Dit uit zich door verschillende klachten, van zich niet lekker of licht in het hoofd voelen, tot onzekerheid bij het opstaan en lopen en angst om te vallen. 

Orthostatische hypotensie wordt onder andere veroorzaakt door aandoeningen van het zenuwstelsel bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson.

Deep Brain Stimulation (DBS)

20 juni 2023

Saskia van der Gaag, physician assistant, verteld over dbs, inmiddels een veel toegepaste ingreep bij Parkinson. Naast de huidige stand van werpt Saskia ook een kleine blik in de toekomst.

ProPark: naar een behandeling op maat (2023)

16 mei 2023
PC_11-2019_vanHilten

Prof. van Hilten gaat op zoek naar patronen waarmee artsen in de toekomst kunnen voorspellen welke behandeling voor wie zal werken, wie gevoelig is voor bepaalde bijwerkingen, etc., zodat een behandeling op maat mogelijk wordt.
-–UPDATE mei 2023–-Inmiddels is PoPark van start gegaan. Bob van Hilten heeft in april 2023 een update gegeven in ons café. Hier vind je de ProPark: naar een behandeling op maatactuele presentatie over ProPark.

Slikstoornissen bij Parkinson

18 april 2023

Wist u dat zo’n acht op de tien parkinson patiënten stikklachten heeft. Slikken blijkt een complexe beweging te zijn, waar onder andere de tong, slokdarm, en strotklep juist getimed samen moeten werken. En Parkinson helpt hier niet bij. Marjolein Zomerdijk kan hier van alles over vertellen.

Hulpmiddelen 2023

21 maart 2023

Eten en drinken met Parkinson

21 februari 2023
foto-Dietisten

Met Parkinson medicijnen heb je vaak ook last van obstipatie en heb je problemen met slikken.

Lianne Post en Esther den Boogert, beide diëtist gaan het hebben over voeding bij Parkinson en zullen speciaal aandacht besteden aan het verband met medicatie, obstipatie en slikken.

Salsa-dans voor Parkinson

17 januari 2023
20230117-194302-5390

Dat bewegen niet saai hoeft te zijn bleek vandaag weer eens. Bewegen op het ritme van salsa-klanken gaat bijna als vanzelf. Een goed begin van het jaar, zeker toen er ook nog bubbels werden geschonken.

Kerstdiner 2022

20 december 2022
christmas-tree-pics-0111

Na de corona-jaren willen we dit jaar weer een kerstdiner organiseren. Het diner wordt gehouden op 20 december van 17.30 tot 20 uur.

Alle informatie vindt u op deze pagina.

Yoga voor Parkinson

15 november 2022
DSC_3944

Petra ten Bosch en Marjan Overdiep komen ons vertellen en hopelijk ook laten merken wat yoga kan betekenen voor mensen met de ziekte van Parkinson. Daarmee zullen ze ongetwijfeld ook een aantal misverstanden over yoga aanpakken. Petra schrijft hierover:

“Yoga4parkinson is speciaal ontwikkeld door Marjan Overdiep en ik ben trots dat ik deze opleiding bij Marjan gevolgd heb. Een zachte vorm van yoga, ontdekken wat er nog mogelijk is, trots zijn op jezelf dat je meedoet.

Bij de Viergang in Pijnacker geef ik iedere donderdagochtend deze Yoga4Parkinson-les om 10.15 u. De bewegingen zijn rustig, en we starten de yogales met de Zonnegroet. Zeg maar de warming up van de spieren, het uitrekken van de wervelkolom, aandacht voor jezelf. We maken tijdens de les gebruik van een yogamat en van een stoel.

Slaap en slaapproblemen bij Parkinson

18 oktober 2022
Ysbrand van der Werf

18 oktober komt Ysbrand van der Werf een presentatie houden over slaap en slaapproblemen.  Prof. Ysbrand van der Werf onderzoekt gedrag, cognitie en slaap aan Amsterdam UMC. Hij richt zich daarbij vooral op de ziekte van Parkinson.

Zijn grootvader had Parkinson, mede daardoor is hij hersenwetenschappen gaan studeren en daarna terechtgekomen bij onderzoek rond de ziekte. Hij zoekt naar nieuwe behandelmethoden. Hij is geen “gewone” behandelaar maar behandelt wel patiënten in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

De presentatie is zoals gewoonlijk in de grote zaal van Basalt. Vanaf 19 uur is de zaal open en is er koffie en thee. De presentatie start om 19.30 uur.

Revalidatie bij Parkinson

20 september 2022
jolanda_van_der_putten_22-02-22.-employee_large

Jolanda is sinds 2003 werkzaam als revalidatiearts bij Basalt. Zij ziet vooral patiënten met neurologische aandoeningen en haar specifieke aandachtsgebied ligt bij multiple sclerose en de ziekte van Parkinson.


Binnen een team van gespecialiseerde therapeuten, kijkt zij naar de patiënt als geheel en niet alleen naar de klachten. In overleg met de patiënt kan ze de juiste zorg aanbieden waardoor die unieke persoon, in zijn specifieke situatie weer beter kan participeren in de maatschappij.

Groot bewegen met LSVT-BIG

21 juni 2022
Petra-van-Ruitenbeek_BIG

De ziekte van Parkinson zorgt ervoor dat mensen kleiner gaan bewegen, maar vaak denken dat ze nog normaal bewegen.
Door intensief te oefenen volgens de LSVT-BIG methode vindt er neurorestauratie plaats, waardoor groot bewegen automatiseert naar alle handelingen in het dagelijks leven zoals aankleden, in en uit de auto stappen en lopen. Het uitgangspunt van LSVT-BIG is het functioneel oefenen van het ‘groot’ bewegen.

Jubileumdiner

21 mei 2022

Blaas- en darmproblemen

21 mei 2022
DorienBennink

Na de algemene ledenvergadering van de Parkinson Vereniging Dorien Bennink een interessante presentatie gegeven over blaas- en ontlastingsproblemen bij Parkinson.

Hulpmiddelen 2022

15 maart 2022

De Parkinson Pandemie

15 februari 2022
neuroloog-Jorrit-Hoff_560x400

Pijnstilling en Parkinson

19 oktober 2021
D4465C40-F7F4-4F8F-BEA8-D87E444DB6D8

Wie is de expert, de zorgverlener of de patiënt? Een verhaal over pillen en bewegen.Vaak krijgt iemand die Parkinson heeft pijnmedicatie voorgeschreven die de werking van Parkinson-medicijnen negatief beïnvloeden…

Kerstviering 2020

15 december 2020
christmas-tree-pics-0111

De resultaten van Cogtips

15 september 2020
Cogtips

Hulpmiddelen

21 april 2020

PWR! Bewegen

21 januari 2020
PC_01-2020_Trudy_Bloem

Kerstdiner 2019

17 december 2019
PC_12-2019_Kerstboom

ProPark: naar een behandeling op maat

PC_11-2019_vanHilten

Prof. van Hilten gaat op zoek naar patronen waarmee artsen in de toekomst kunnen voorspellen welke behandeling voor wie zal werken, wie gevoelig is voor bepaalde bijwerkingen, etc., zodat een behandeling op maat mogelijk wordt.
-–UPDATE mei 2023–-Inmiddels is PoPark van start gegaan. Bob van Hilten heeft in april 2023 een update gegeven in ons café. Hier vind je de ProPark: naar een behandeling op maat actuele presentatie over ProPark.

“Boeien”

21 mei 2019

RaZo

28 maart 2019

Boek en enquete

12 januari 2019

Er zijn geen aankomende evenementen.