Revalidatie bij Parkinson

20 september 2022

Jolanda van der Putten

jolanda_van_der_putten_22-02-22.-employee_large

Jolanda is sinds 2003 werkzaam als revalidatiearts bij Basalt. Zij ziet vooral patiënten met neurologische aandoeningen en haar specifieke aandachtsgebied ligt bij multiple sclerose en de ziekte van Parkinson.Binnen een team van gespecialiseerde therapeuten, kijkt zij naar de patiënt als geheel en niet alleen naar de klachten. In overleg met de patiënt kan ze de […]

Groot bewegen met LSVT-BIG

21 juni 2022

Petra van Ruitenbeek

Petra-van-Ruitenbeek_BIG

De ziekte van Parkinson zorgt ervoor dat mensen kleiner gaan bewegen, maar vaak denken dat ze nog normaal bewegen.Door intensief te oefenen volgens de LSVT-BIG methode vindt er neurorestauratie plaats, waardoor groot bewegen automatiseert naar alle handelingen in het dagelijks leven zoals aankleden, in en uit de auto stappen en lopen. Het uitgangspunt van LSVT-BIG […]

Ommetjes in het Parkinsonbrein

21 juni 2022

Paulus Bakx, Irma Irma Scheurink

ommetjes

Aandacht voor het boek Ommetjes in het Parkinsonbrein.

RJM Parkinson Games

28 mei 2022

DSC_0223-a

Kickboksen, Boksen, Dans, Ballontennis, Tafeltennis,
Cross-fit Parcours, Sjoelen, Jeu de Boules, Power Moves.

Blaas- en darmproblemen

21 mei 2022

Dorien Bennink

DorienBennink

Na de algemene ledenvergadering van de Parkinson Vereniging Dorien Bennink een interessante presentatie gegeven over blaas- en ontlastingsproblemen bij Parkinson.

Jubileumdiner

21 mei 2022

Het kerstdiner 2021 kon door Corona helaas niet doorgaan. We wilden het diner niet afblazen, maar verschuiven naar een Corona-vrij moment. Dat moment is nu gekomen, en wel op 21 mei a.s. van 16.00 – 18.30 uur
Ons Parkinson Café hield die dag zeven jaar eerder de openingsbijeenkomst, dat kunnen we dan mooi vieren.
Als je je al in december had aangemeld, dan hoef je dat niet nogmaals te doen. Als je 21 mei niet kunt, graag afmelden via email naar info@parkinsoncafedelfteo.nl. In dat geval zal ook restitutie plaatsvinden van de eigen bijdrage.
Wij hopen op jullie aanwezigheid en zien uit naar een gezellig diner.

De Ronnie Gardiner Methode

17 mei 2022

Odette Groenheide, Oefentherapie Oostland

Ronnie Gardiner Methode

‘Zet je brein in beweging’
De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Doordat er meerdere hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd worden (o.a. zien, horen, motoriek, spraak, geheugen) is het een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren.

Nieuwe inzichten en vooruitzichten

19 april 2022

Anne van der Plas

plas-van-der-a

Neuroloog Anne van der Plas komt ons vertellen over nieuwe inzichten nieuwste inzichten en vooruitzichten.

Hulpmiddelen 2022

15 maart 2022

Stoelen, bedden, schoenen, grote en kleine handige zaken die het ons wat makkelijker kunnen maken.

De Parkinson Pandemie

15 februari 2022

Jorrit Hoff, neuroloog

neuroloog-Jorrit-Hoff_560x400

Het boek “De Parkinson Pandemie” is afgelopen najaar uitgekomen. Neuroloog Jorrit Hoff is, naast Bas Bloem, mede-auteur van de Nederlandse versie.
Jorrit komt vertellen over dit boek, waarin onder anderen de geschiedenis word beschreven van Parkinson. Van een paar mannen in Londen, eind 19e eeuw tot de steeds groter wordende groep nu. Zijn er oorzaken gevonden, en hoe staat het met de oplossingen?

Training voor het denkvermogen bij Parkinson

16 november 2021

Tim van Balkom

Tim-van-Balkom

Veel mensen met de ziekte van Parkinson ervaren klachten in het denken, zoals moeite met plannen of moeite om de aandacht bij het werk te houden.
Tim van Balkom heeft onderzoek gedaan naar training als mogelijke nieuwe behandelmethode.
Daarvan zijn inmiddels resultaten bekend en dinsdag 16 november komt Tim ons daarover bijpraten.

Pijnstilling en Parkinson

19 oktober 2021

Jos van de Winkel

D4465C40-F7F4-4F8F-BEA8-D87E444DB6D8

Wie is de expert, de zorgverlener of de patiënt? Een verhaal over pillen en bewegen.Vaak krijgt iemand die Parkinson heeft pijnmedicatie voorgeschreven die de werking van Parkinson-medicijnen negatief beïnvloeden…

Pijn en bewegen bij Parkinson

19 oktober 2021

Trudy Bloem

PC_01-2020_Trudy_Bloem

Ongeveer de helft van mensen met Parkinson ervaart dagelijks pijn. Deze pijn wordt niet altijd aan Parkinson toegeschreven. Terwijl er toch vaak een relatie is
Bewegen heeft een aantoonbaar positief effect op het verloop van de ziekte, Bewegen dus!.Voor diegene die niet van bewegen houd, heeft Trudy een oplossing, die te maken heeft met de plaats van de hometrainer…

Vertegenwoordiging van patiënten bij wetenschappelijk onderzoek

28 september 2021

Paulus Bax

Paulus-spreker

Paulus Bakx komt vertellen over inbreng vanuit de Parkinson Vereniging bij wetenschappelijke onderzoek. Een kijkje in de onderzoeks-keuken aan de hand van voorbeelden.

Praathuis gaat (voorzichtig) weer open

Parkinsonpraathuis

Het Parkinson Praathuis gaat weer open. 9 juni gaan we proefdraaien, vanaf 23 juni gaan we volledig open. We gaan zelfs weer samen koken en eten.
Uiteraard houden we ons aan de dan geldende corona-regels, afstand houden en mondkapjes dragen hoort daarbij. Net als vooraf aanmelden. Dit kan via deze link.

De 23ste juni is als vanouds van 10:30 tot 13.30 uur in Abtswoude Bloeit, Aart van der Leeuwlaan 332, 2624 LJ Delft

Substitutiereglement (parkinson)medicijnen

14 februari 2021

Fred Korver (apotheker)

Van onze caféleden horen wij dat zij van hun apotheek dikwijls andere medicijnen krijgen dan dat zij voorheen kregen. In plaats van het merk-artikel krijgen zij een generiek medicijn, of andersom
Irma ging langs bij de Parkinson gespecialiseerde apotheker Fred Korver, va BENU apotheek om te vragen waarom.
Fred heeft ons in oktober 2017 al eens uitgebreid verteld over medicijnen en bijwerkingen.
In dit interview legt hij uit wat er inmiddels is veranderd.

Kerstviering 2020

15 december 2020

christmas-tree-pics-0111

De afgelopen jaren hadden we met het hele café een gezellig kerstdiner.Helaas is dat dit jaar niet mogelijk. Om elkaar toch nog even te zien en te spreken houden we dinsdag 15 december, een online bijeenkomst,. U kunt allemaal thuis meedoen via uw PC, laptop, tablet of iPad.

Studenten van Virgiel helpen ons weer met een bijeenkomst via Zoom, en Frank van Stralen en Hans Roode maken weer een video die hier direct na de bijeenkomst is te zien.

Op 15 december gaat u tussen 19:45 en 20:00 uur naar onze website en klikt daar de link voor onze jubileum-bijeenkomst. Als Zoom goed is geïnstalleerd, opent dit automatisch een venster met Zoom.
Doet u mee? Maak verbinding via deze link.

Nog geen Zoom geïnstalleerd? Kijk dan hier hoe dat gaat. En gebruik deze testlink.

De resultaten van Cogtips

15 september 2020

Tim van Balkom

Cogtips logo

De Cogtips-studie onderzoekt een mogelijke nieuwe behandelmethode voor klachten in het denkvermogen. Tim van Balkom (Amsterdam UMC) verteld erover in deze eerste caféavond in het corona-tijdperk.
Het doel is om te onderzoeken wat het effect is van de training op problemen in het denken. Ook wordt onderzocht wat het effect is van de training op de hersenfuncties.

Geannuleerd
Er was veel belangstelling, maar helaas kunnen we de avond vanwege de corona beperkingen toch niet doorlaten gaan.

De Ronnie Gardiner Methode

16 juni 2020

Odette Groenheide, Oefentherapie Oostland

Ronnie Gardiner Methode

In verband met de Corona-situatie, geannuleerd.
‘Zet je brein in beweging’
De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Doordat er meerdere hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd worden (o.a. zien, horen, motoriek, spraak, geheugen) is het een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren.

5 Jaar Parkinson Café Delft en omstreken

19 mei 2020

PC_05-2020_Taart 5 jaar

In verband met de Corona-situatie, kunnen wij niet op de gebruikelijke manier samenkomen. Om ons eerste lustrum niet helemaal ongemerkt te laten passeren organiseren we een Zoom-bijeenkomst. Ondersteunt door de studenten van Virgiel Doet ’19/’20 heffen wij 19 mei om 20 uur het digitale glas…
Zie onderstaand de benodigde gegevens om mee te kunnen doen.

Hulpmiddelen

21 april 2020

In verband met de Corona-situatie, geannuleerd.

Angst, depressie en slaapproblemen

Sonja Rutten

In verband met de Corona-situatie, geannuleerd. Wij hopen deze lezing op een nader te bepalen moment alsnog te laten doorgaan.

Dilemma’s in Parkinson en een persoonlijk pad

18 februari 2020

Jan Kommer

Jan Kommer A

Jan krijgt de diagnose Parkinson als hij 52 is. Zijn wereld stort in. Via rouwverwerking in de Zwitserse Alpen en zoektochten naar alternatieve therapieën vertelt hij in zijn persoonlijke verhaal over hoe hij grip probeert te krijgen op zijn ziekte.

PWR! Bewegen

21 januari 2020

Trudy Bloem, fysiotherapeut ParkinsonNet

PC_01-2020_Trudy_Bloem

Trudy Bloem kwam langs om (nog maar eens) over  het belang van bewegen te vertellen. Dat bleef niet bij luisteren alleen…

Kerstdiner 2019

17 december 2019

PC_12-2019_Kerstboom

Ons kerstdiner was dit jaar in onze eigen zaal in het revalidatiecentrum. Marco, kok van het restaurant van het revalidatiecentrum, hielp ons alles goed te regelen.

ProPark: naar een behandeling op maat

19 november 2019

prof. dr. Bob van Hilten

PC_11-2019_vanHilten

Parkinson veroorzaakt veel meer dan motorische problemen alleen. De ziekte kan verschillende oorzaken hebben, iedereen heeft een andere combinatie van klachten, en de één ervaart heel andere bijwerkingen dan de ander.

Fietstocht door Europa met Parkinson2Beat

15 oktober 2019

Irma Scheurink en Ruud Overes

15 Oktober vertelde Irma Scheurink over de fietstocht door Europa die ze deze zomer met Parkinson2Beat heeft gemaakt, en Ruud Overes vertelde over de aanleiding en de resultaten. Zie onze Video-opnamen.

Mentale kwetsbaarheid door Parkinson

17 september 2019

Ad Nouws

17 September sprak Ad Nouws over zijn boek Mentale kwetsbaarheid door Parkinson. Bij onze Video-opnamen vindt u een complete weergave. De sparks waarop Ad ons attendeerde, vindt u bij https://verbeeldingskr8.nl.

Niet-motorische klachten

18 juni 2019

Petra van Zon , Parkinsonverpleegkundige

Parkinsonverpleegkundige Petra van Zon 18 Juni informeert over niet-motorische klachten.

“Boeien”

21 mei 2019

Hans Holtslag

21 Mei was Hans Holtslag weer op bezoek, deze keer met zijn voorstelling “Boeien”. Verder vierden we ons 4-jarig bestaan als Parkinson Café. Bij binnenkomst was er voor iedereen een glaasje bubbels en velen van u hadden daarvoor bijgedragen aan de hapjes die tijdens de pauze rondgingen.

Hulpmiddelen en innovatieve technologie

16 april 2019

ergotherapeuten

16 April verzorgden de ergotherapeuten een markt rond het thema “Hulpmiddelen en innovatieve technologie”. Zie voor de inleiding ook onze Video-opnamen.

RaZo

28 maart 2019

28 Maart gaven Hans Buitendijk, Irma Scheurink en Ralph Schalk bij RAZO een interview over ons Parkinson Café. U kunt dit naluisteren via een podcast op de website van Zorgradio Delft.

Update Parkinson door Bas Bloem

19 maart 2019

Bas Bloem, Neuroloog

BasBloem

19 Maart hing een volle zaal aan de lip van Bas Bloem.

Boek en enquete

12 januari 2019

Ralph Schalk

15 Januari bood Ralph Schalk de eerste exemplaren aan van zijn nieuwe boek en presenteerde Helma Veenstra de resultaten van de enquete van afgelopen najaar.

Angst en depressie

16 oktober 2018

Marjan Corbeek

Marjan Corbeek komt praten over angst en depressie. Marjan gaat tijdens haar verhaal in gesprek met een van onze trouwe bezoekers, Bep van Duijker.

3e-Lijns therapieen

21 augustus 2018

Dagbesteding

20 maart 2018

Mantelzorg

20 februari 2018

Vermoeidheid

16 januari 2018

Van WMO naar WLZ

21 november 2017

Innovatie

21 november 2017

Medicijnen en bijwerkingen

17 oktober 2017

Fred Korver (Apotheker)

Cognitie

19 september 2017

P0_3QhXIna0

Mindfulness

15 augustus 2017

Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)

18 april 2017

Parkinson heeft effecten op de rijvaardigheid. Daarom zal bij verlenging een rijtest worden afgenomen. Het CBR vertelt hoe dat werkt.Leonie Pin houdt een algemeen praatje. Martin Kooiman vertelt wat de rijtest inhoudt. U doet de rijtest in principe in uw eigen auto. De rijtest is geen examen. Na deze test krijgt u direct te horen of u bent bent ‘geslaagd’. U krijgt dan een verklaring rijgeschiktheid. Hiermee kan uw rijbewijs worden verlengd. De geldigheid van dit rijbewijs wordt bepaald op minimaal 1 jaar tot maximaal 5 jaar. Er kan een aantekening worden gemaakt, voor bijvoorbeeld een automaat.

Dystonie

21 maart 2017

vK7cOYW199E

Gesprekscarrousel

21 februari 2017

Speekselvloed

17 januari 2017

Slaap en slaapproblemen bij Parkinson

18 oktober 2022

Ysbrand van der Werf