21 mei 2022
Jubileumdiner
Het kerstdiner 2021 kon door Corona helaas niet doorgaan. We wilden het diner niet afblazen, maar verschuiven naar een Corona-vrij moment. Dat moment is nu gekomen, en wel op 21 mei a.s. van 16.00 - 18.30 uur Ons Parkinson Café hield die dag zeven jaar eerder de openingsbijeenkomst, dat kunnen we dan mooi vieren. Als je je al in december had aangemeld, dan hoef je dat niet nogmaals te doen. Als je 21 mei niet kunt, graag afmelden via email naar info@parkinsoncafedelfteo.nl. In dat geval zal ook restitutie plaatsvinden van de eigen bijdrage. Wij hopen op jullie aanwezigheid en zien uit naar een gezellig diner.

17 mei 2022
De Ronnie Gardiner Methode
'Zet je brein in beweging' De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Doordat er meerdere hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd worden (o.a. zien, horen, motoriek, spraak, geheugen) is het een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren.

19 april 2022
Nieuwe inzichten en vooruitzichten
Neuroloog Anne van der Plas komt ons vertellen over nieuwe inzichten nieuwste inzichten en vooruitzichten.
15 maart 2022
Hulpmiddelen
Stoelen, bedden, schoenen, grote en kleine handige zaken die het ons wat makkelijker kunnen maken.

15 februari 2022
De Parkinson Pandemie
Het boek “De Parkinson Pandemie” is afgelopen najaar uitgekomen. Neuroloog Jorrit Hoff is, naast Bas Bloem, mede-auteur van de Nederlandse versie. Jorrit komt vertellen over dit boek, waarin onder anderen de geschiedenis word beschreven van Parkinson. Van een paar mannen in Londen, eind 19e eeuw tot de steeds groter wordende groep nu. Zijn er oorzaken gevonden, en hoe staat het met de oplossingen?

16 november 2021
Training voor het denkvermogen bij Parkinson
Veel mensen met de ziekte van Parkinson ervaren klachten in het denken, zoals moeite met plannen of moeite om de aandacht bij het werk te houden. Tim van Balkom heeft onderzoek gedaan naar training als mogelijke nieuwe behandelmethode. Daarvan zijn inmiddels resultaten bekend en dinsdag 16 november komt Tim ons daarover bijpraten.

19 oktober 2021
Pijnstilling en Parkinson
Wie is de expert, de zorgverlener of de patiënt? Een verhaal over pillen en bewegen.Vaak krijgt iemand die Parkinson heeft pijnmedicatie voorgeschreven die de werking van Parkinson-medicijnen negatief beïnvloeden...

19 oktober 2021
Pijn en bewegen bij Parkinson
Ongeveer de helft van mensen met Parkinson ervaart dagelijks pijn. Deze pijn wordt niet altijd aan Parkinson toegeschreven. Terwijl er toch vaak een relatie is Bewegen heeft een aantoonbaar positief effect op het verloop van de ziekte, Bewegen dus!.Voor diegene die niet van bewegen houd, heeft Trudy een oplossing, die te maken heeft met de plaats van de hometrainer...

28 september 2021
Vertegenwoordiging van patiënten bij wetenschappelijk onderzoek
Paulus Bakx komt vertellen over inbreng vanuit de Parkinson Vereniging bij wetenschappelijke onderzoek. Een kijkje in de onderzoeks-keuken aan de hand van voorbeelden.

23 juni 2021
Praathuis gaat (voorzichtig) weer open
Het Parkinson Praathuis gaat weer open. 9 juni gaan we proefdraaien, vanaf 23 juni gaan we volledig open. We gaan zelfs weer samen koken en eten. Uiteraard houden we ons aan de dan geldende corona-regels, afstand houden en mondkapjes dragen hoort daarbij. Net als vooraf aanmelden. Dit kan via deze link. De 23ste juni is als vanouds van 10:30 tot 13.30 uur in Abtswoude Bloeit, Aart van der Leeuwlaan 332, 2624 LJ Delft
14 februari 2021
Substitutiereglement (parkinson)medicijnen
Van onze caféleden horen wij dat zij van hun apotheek dikwijls andere medicijnen krijgen dan dat zij voorheen kregen. In plaats van het merk-artikel krijgen zij een generiek medicijn, of andersom Irma ging langs bij de Parkinson gespecialiseerde apotheker Fred Korver, va BENU apotheek om te vragen waarom. Fred heeft ons in oktober 2017 al eens uitgebreid verteld over medicijnen en bijwerkingen. In dit interview legt hij uit wat er inmiddels is veranderd.

15 december 2020
Kerstviering 2020
De afgelopen jaren hadden we met het hele café een gezellig kerstdiner.Helaas is dat dit jaar niet mogelijk. Om elkaar toch nog even te zien en te spreken houden we dinsdag 15 december, een online bijeenkomst,. U kunt allemaal thuis meedoen via uw PC, laptop, tablet of iPad. Studenten van Virgiel helpen ons weer met een bijeenkomst via Zoom, en Frank van Stralen en Hans Roode maken weer een video die hier direct na de bijeenkomst is te zien. Op 15 december gaat u tussen 19:45 en 20:00 uur naar onze website en klikt daar de link voor onze jubileum-bijeenkomst. Als Zoom goed is geïnstalleerd, opent dit automatisch een venster met Zoom. Doet u mee? Maak verbinding via deze link. Nog geen Zoom geïnstalleerd? Kijk dan hier hoe dat gaat. En gebruik deze testlink.

15 september 2020
De resultaten van Cogtips
De Cogtips-studie onderzoekt een mogelijke nieuwe behandelmethode voor klachten in het denkvermogen. Tim van Balkom (Amsterdam UMC) verteld erover in deze eerste caféavond in het corona-tijdperk.
Het doel is om te onderzoeken wat het effect is van de training op problemen in het denken. Ook wordt onderzocht wat het effect is van de training op de hersenfuncties.
Geannuleerd
Er was veel belangstelling, maar helaas kunnen we de avond vanwege de corona beperkingen toch niet doorlaten gaan.

16 juni 2020
De Ronnie Gardiner Methode
In verband met de Corona-situatie, geannuleerd.
'Zet je brein in beweging'
De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Doordat er meerdere hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd worden (o.a. zien, horen, motoriek, spraak, geheugen) is het een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren.

19 mei 2020
5 Jaar Parkinson Café Delft en omstreken
In verband met de Corona-situatie, kunnen wij niet op de gebruikelijke manier samenkomen. Om ons eerste lustrum niet helemaal ongemerkt te laten passeren organiseren we een Zoom-bijeenkomst. Ondersteunt door de studenten van Virgiel Doet ’19/’20 heffen wij 19 mei om 20 uur het digitale glas… Zie onderstaand de benodigde gegevens om mee te kunnen doen.

17 maart 2020
Angst, depressie en slaapproblemen
In verband met de Corona-situatie, geannuleerd. Wij hopen deze lezing op een nader te bepalen moment alsnog te laten doorgaan.

18 februari 2020
Dilemma’s in Parkinson en een persoonlijk pad
Jan krijgt de diagnose Parkinson als hij 52 is. Zijn wereld stort in. Via rouwverwerking in de Zwitserse Alpen en zoektochten naar alternatieve therapieën vertelt hij in zijn persoonlijke verhaal over hoe hij grip probeert te krijgen op zijn ziekte.

21 januari 2020
PWR! Bewegen
Trudy Bloem kwam langs om (nog maar eens) over het belang van bewegen te vertellen. Dat bleef niet bij luisteren alleen…

17 december 2019
Kerstdiner 2019
Ons kerstdiner was dit jaar in onze eigen zaal in het revalidatiecentrum. Marco, kok van het restaurant van het revalidatiecentrum, hielp ons alles goed te regelen.

19 november 2019
ProPark: naar een behandeling op maat
Parkinson veroorzaakt veel meer dan motorische problemen alleen. De ziekte kan verschillende oorzaken hebben, iedereen heeft een andere combinatie van klachten, en de één ervaart heel andere bijwerkingen dan de ander.
15 oktober 2019
Fietstocht door Europa met Parkinson2Beat
15 Oktober vertelde Irma Scheurink over de fietstocht door Europa die ze deze zomer met Parkinson2Beat heeft gemaakt, en Ruud Overes vertelde over de aanleiding en de resultaten. Zie onze Video-opnamen.
17 september 2019
Mentale kwetsbaarheid door Parkinson
17 September sprak Ad Nouws over zijn boek Mentale kwetsbaarheid door Parkinson. Bij onze Video-opnamen vindt u een complete weergave. De sparks waarop Ad ons attendeerde, vindt u bij https://verbeeldingskr8.nl.
18 juni 2019
Niet-motorische klachten
Parkinsonverpleegkundige Petra van Zon 18 Juni informeert over niet-motorische klachten.
21 mei 2019
“Boeien”
21 Mei was Hans Holtslag weer op bezoek, deze keer met zijn voorstelling “Boeien”. Verder vierden we ons 4-jarig bestaan als Parkinson Café. Bij binnenkomst was er voor iedereen een glaasje bubbels en velen van u hadden daarvoor bijgedragen aan de hapjes die tijdens de pauze rondgingen.
16 april 2019
Hulpmiddelen en innovatieve technologie
16 April verzorgden de ergotherapeuten een markt rond het thema “Hulpmiddelen en innovatieve technologie”. Zie voor de inleiding ook onze Video-opnamen.
28 maart 2019
RaZo
28 Maart gaven Hans Buitendijk, Irma Scheurink en Ralph Schalk bij RAZO een interview over ons Parkinson Café. U kunt dit naluisteren via een podcast op de website van Zorgradio Delft.
19 februari 2019
Palliatieve zorg bij Parkinson
12 januari 2019
Boek en enquete
15 Januari bood Ralph Schalk de eerste exemplaren aan van zijn nieuwe boek en presenteerde Helma Veenstra de resultaten van de enquete van afgelopen najaar.
16 oktober 2018
Angst en depressie
Marjan Corbeek komt praten over angst en depressie. Marjan gaat tijdens haar verhaal in gesprek met een van onze trouwe bezoekers, Bep van Duijker.
21 augustus 2018
3e-Lijns therapieen
20 maart 2018
Dagbesteding
20 februari 2018
Mantelzorg
16 januari 2018
Vermoeidheid
21 november 2017
Innovatie
21 november 2017
Van WMO naar WLZ
17 oktober 2017
Medicijnen en bijwerkingen
19 september 2017
Cognitie
17 september 2017
Rabobank Sponsorfietstocht,
15 augustus 2017
Mindfulness
18 april 2017
Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)
Parkinson heeft effecten op de rijvaardigheid. Daarom zal bij verlenging een rijtest worden afgenomen. Het CBR vertelt hoe dat werkt.Leonie Pin houdt een algemeen praatje. Martin Kooiman vertelt wat de rijtest inhoudt. U doet de rijtest in principe in uw eigen auto. De rijtest is geen examen. Na deze test krijgt u direct te horen of u bent bent 'geslaagd'. U krijgt dan een verklaring rijgeschiktheid. Hiermee kan uw rijbewijs worden verlengd. De geldigheid van dit rijbewijs wordt bepaald op minimaal 1 jaar tot maximaal 5 jaar. Er kan een aantekening worden gemaakt, voor bijvoorbeeld een automaat.
21 maart 2017
Dystonie
21 februari 2017
Gesprekscarrousel
17 januari 2017
Speekselvloed
17 november 2016
Hulpmiddelen
20 oktober 2016
Slaap
18 augustus 2016
Parkin’ Song
19 mei 2016
Het effect van DBS op spraak en taal
Naast de bekende positieve effecten van DBS op traagheids-, rigiditeit- en tremorklachten, heeft deze ingreep ook minder bekende (negatieve) effecten op het gebied van balans, freezing en spraakstoornissen. Marjolein Zomerdijk vertelt over de effecten van DBS op spraak en taal.
26 maart 2016