Abseilen (Telstar 25 april 2018)

Zaterdag 12 mei om 12.30 gaat het gebeuren: de Parkinsonvriendinnen Irma Scheurink uit Delfgauw en Brigitte Baijens uit Den Hoorn gaan onder leiding van Rinus Bosman van Sportinstituut Pijnacker abseilen – afdalen aan een touw – vanaf de Euromast in Rotterdam. Vorig jaar heeft Irma al een keer een duosprong gemaakt aan een parachute. Dat was ook eng maar wel heel gaaf. Abseilen vindt ze enger. “Die sprong was een droom en dit is een uitdaging.”

Irma Scheurink is vooral bekend van het Parkinson Café voor Delft en Omstre-ken. Dat is een van de 66 cafés in Nederland waar Parkinsonpatiënten elkaar elke derde dinsdag van de maand ontmoeten om ervaringen en informatie uit te wisselen maar ook om gewoon een gezellige avond met elkaar te hebben. In Delft is dat elke derde dinsdagavond van de maand. Voor meer informatie of de onderwerpen kunt u kijken op de website www.parkinsoncafedelfteo.nl of www.parkinson-vereniging.nl.

Parkinson is een vervelende ziekte waarbij het signaalverkeer tussen hersenen, centraal zenuwstelsel en spieren niet meer soepel verloopt, omdat de stof dopa¬mine niet meer wordt aangemaakt. Die stof is belangrijk voor het verkeer tussen zenuwen, spieren en hersenen. “Ik vergelijk het altijd met een groep mensen die een woord doorgeeft. Daar gaat onderweg vaak ook het een en ander mis waar¬door het aan het eind soms een heel ander woord is geworden”, aldus Irma bij wie in 2012 Parkinson is vastgesteld maar zoals het bij veel mensen gaat, had ze het waarschijnlijk al langer onder de leden. Heel langzaam verergert de ziekte.

“Je wordt niet dement, maar je voelt wel dat de boel zo is aangetast dat je moei¬lijker denkt. Het duurt allemaal langer voordat dingen doordringen en voordat je de woorden gezegd hebt die je in je hoofd hebt. Je hebt Parkinson in allerlei vormen. Een eigenschap bij mij is dat ik met van alles enthousiast begin maar weinig afmaak. Gelukkig heb ik een goede man en een fijne buddy. En ook nog vijf kinderen en vier kleinkinderen”, aldus Irma die van origine uit Hengelo komt.

Irma is 61 en kan al heel lang haar werk als ziekenverzorgende niet meer uitvoeren. Daarvoor mist ze simpelweg de fysieke kracht en souplesse. “Bij mij uit het zich vooral in stijfheid. Je gaat bewegingen vanzelf langzamer uitvoeren en dan wordt het lastiger. Dat is de reden dat Parkinsonboksen zo’n goede sport is. Je moet vaak snel reageren en je doet verschillende dingen tegelijk zonder er al te lang over na te denken. Als je heel bewust gaat nadenken over wat je moet doen voor een bepaalde beweging, wordt het juist lastiger om het goed uit te voeren. Ik was een keer mijn medicijnen vergeten omdat de wekker niet af ging. Ik wilde van boven naar beneden waar die medicijnen lagen. Mijn hersenen zeiden: je moet naar beneden. Maar mijn lichaam was op de een of andere manier niet meer in staat om die opdracht uit te voeren, hoe zeer ik ook echt met mijn hersenen naar beneden wilde. Uiteindelijk kwam mijn man thuis en zo is de zaak opgelost: hij gaf de medicijnen, ik nam ze in en na een uurtje op bed bijkomen ging het weer zodanig veel beter dat ik alsnog die trap af kon.”

Niet de trap af soms, maar nu dus wel de Euromast. Het is een vervolg op de stunt van een jaar geleden, toen Irma vanuit een vliegtuig een duosprong maakte. ”Toen dacht bij het opstijgen van het vliegtuig en later helemaal vlak voordat we er uit sprongen: waar ben ik aan begonnen? Maar toen we eenmaal vlogen was het geweldig gaaf. Een fenomenaal gevoel geeft het. Je hebt voor je gevoel alle tijd om naar beneden en om je heen te kijken. Ja hoe lang zo’n vlucht precies duurt weet ik niet eens. Een paar minuten misschien. Je verliest een beetje het besef van tijd.”

Na de sprong kreeg Irma de vraag: welke uitdaging nu? Bungeejumpen? Dat nooit niet. Abseilen vanaf de Euromast: een enorme uitdaging maar het gaat gebeuren. “Het zal wel een toer zijn om met dat stijve lichaam over die rand heen te stappen. Als ik eenmaal hang dan hang ik. Vanwege die uitstulping met het restaurant heb je na een aantal meters geen contact met de muur. Dat zal best bijzonder zijn”, aldus Irma die bij de sprong veel PR zocht en nu minder. “Misschien komt dat omdat ik hem stiekem toch wat zit te knijpen.” En wilt u ons steunen kom dan zaterdag 12 mei om 12.30 naar de Euromast in Rotterdam.

De ontmoetingsplaats voor Parkinson Patiënten